Eijkman in the picture

Wetenschappelijke helden! Hoe struikelende kippen Christiaan Eijkman aan een grote ontdekking hielpen.

Wetenschappelijke helden 

Sporthelden, we kennen ze allemaal.... Minder bekend zijn onze wetenschappelijke helden, zoals de Nobelprijswinnaar (1929) en grondlegger van de vitamineleer, Prof Christian Eijkman. 

Het initiatief van Teun Bousema, vice-voorzitter van de Commissie Wetenschap en verbonden aan De Jonge Akademie laat in een animatie zien hoe Eijkman dankzij zijn onderzoek in het begin van de 20e eeuw in Indonesie een relatie wist te leggen tussen voeding, vitamines en gezondheid. 

De animatie film - geproduceerd in opdracht van de De Jonge Akademie, de KNAW, en de NVTG maakt een tour maken langs scholen en universiteiten, ook beschikbaar via: youtube en vimeo.

Benieuwd geworden naar het leven en het werk van Eijkman, 'het verhaal van de kok, de kip en de onderzoeker'? Lees verder op de site van het Eijkman Medaillefonds. Eens in de zoveel jaar reikt de Stichting een medaille uit aan personen die zich verdienstelijk maken op het terrein van Global Health tijdens het NVTG congres of, zoals in 2010 gedurende het minisymposium over 'Vitamines in de ontwikkelingssamenwerking'.  

"Everyone in the Netherlands seems to know famous Dutch sports heroes but we do not know our scientific heroes. To change this, and to raise awareness of different elements that are at the core of the academic world (serendipity, teamwork, competition, playfulness), the Young Academy started making 2 minute animations of Dutch Nobel Prize winners.

Christian Eijkman is the first on the list, a true hero of tropical medicine. The current version only has Dutch subtitles, this will soon change.