Dutch Global Health Film Festival

Films die je laten verwonderen, vragen stellen, discussie oproepen.
Al 5 jaar lang tonen we documentaires en films die ertoe doen, en waarmee we global health vraagstukken in perspectief zetten.

 

 

Global health is een grensoverschrijdend thema dat zich richt op sociale rechtvaardigheid en het verbeteren van wereldwijde gezondheid. Film is een goed medium om aandacht te schenken aan actuele thema’s in global health. Daarnaast is het een middel om een breder publiek te bereiken met mooie films die aan het denken zetten, aanzetten tot actie of debat over bijvoorbeeld migrantenzorg in de Verenigde Staten, medisch toerisme in Azië, vrouwenbesnijdenis of het bewaken van de toegang tot gezondheidszorg op het platteland in Zambia. 

Met als doel het samenbrengen van professionals en geïnteresseerden in global health kwam in 2017 de eerste editie van het Dutch Global Health Film Festival in 2017 tot stand. Het initiatief en de organisatie ervan lag in handen van de NVTG, in 2021 kwam hier KCGH als co-organisator bij. De eerste editie vond plaats in Utrecht, maar in de daaropvolgende jaren (2018, 2019, 2020) draaiden we het programma op locatie in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam. Covid-19 beperkingen noodzaakten tot een 100% online variant (2021, 2022).

Missie & visie

Onze missie is het onder de aandacht brengen van global health thema’s bij een breed publiek. Dit doen we door het vertonen van documentaires rondom actuele thema’s in de mondiale gezondheidszorg en door middel van vraaggespreken en paneldiscussies om de onderwerpen in de films te bediscussiëren.

Film heeft de kracht op creatieve wijze verhalen over te brengen of onderwerpen aan de orde te stellen. Onderwerpen die vragen oproepen, uitnodigen tot reflectie of aanzetten tot actie. Naast de artistieke waarde van de documentaire zien we dan ook de journalistieke kracht van het medium.

Onze ambitie is om het Dutch Global Health Film Festival uit te laten groeien tot een herkenbaar platform waar kunst en actualiteit vervlochten zijn in spraakmakende films die global health thema’s op een originele manier ter sprake brengen. We hopen een inspiratiebron te worden voor journalisten en filmmakers om actuele onderwerpen in global health kritisch en artistiek in beeld te brengen. We zien uit naar een groeiend aantal bezoekers, en een aanspreekbaar platform te worden voor zowel de professionals in global health als geïnteresseerden in dit thema. Op termijn zien we ook ruimte voor workshops waar filmmakers, journalisten en professionals in global health samenkomen en van elkaar kunnen leren. Voor onderzoekers biedt dit de ruimte om te leren communiceren in beelden, en voor journalisten om zich te verdiepen in vraagstukken in de mondiale gezondheid. 

 

Dutch Global Health Film Festival 2024

dghff-2024-flyer-below-the-belt-28-5-24

Tuesday 28 May 2024 | 19:00 | €8,- incl. drink | Louis Hartlooper Complex

Below the Belt (2023)

Directed by Shannon Cohn | 50 min

 

As four patients urgently search for answers to mysterious symptoms, Below the Belt exposes widespread problems in our healthcare systems that disproportionately affect women. From societal taboos and gender bias to misinformed doctors and financial barriers to care, the film reveals how millions are silenced and how, by fighting back, we can improve healthcare for everyone.

dghff-2024-flyer-someones-daughter-someones-son-11-6-24

Someone's Daughter, Someone's Son (2024)

Directed by Lorna Tucker | 87 min

 

Now a successful filmmaker, Lorna Tucker, was once a teenage runaway sleeping rough on the streets of London. For this frank, forceful and inspiring documentary, she returns to her former haunts and speaks to current and former homeless people about why, 25 years later, record numbers of people are still reduced to living on Britain’s streets.


 

Dutch Global Health Film Festival 2023

2023 Films

3rd of April in Utrecht at Louis Harlooper 18.00 - 26th of April in Maastricht at Lumiere at 18.00

copia-di-dghff-2023-presents-the-erie-situation-kopie

The Erie Situation (2021)

 Directedby David Ruck, 72 mins In 2014,the citizens of Toledo, Ohio, had to go without running water for three days when a bloom of toxic algae entered the drinking water plant from Lake Erie. This should have been a wake-up call for politicians, big agriculture, and citizens everywhere that freshwater resources are at risk of becoming toxic worldwide. The ErieSituation exploresthe confluence of science, public sentiment, politics, and the powerful farming lobby as Ohio wrestles with how to confront the drivers of toxic algae. What's at stake? Who's at risk? And will volunteer measures be enough to confront this growing crisis, both in Ohio and further afield?

https://www.globalhealthfilm.org/resources/the-erie-situation-2021

dghff-2023-presents-the-erie-situation-1-kopie

The New Boats (2022)

Directed by Lansana Mansaray(Barmmy Boy), 49 min The New Boats isan investigative documentary that presents an eye-opening look at the impact of international industrialized fishing in West African waters and its disastrous effect on local communities at a critical point in Sierra Leone's history. The village of Tombois one of the largest artisanal fishing ports in Sierra Leone - providing nearly 90% of the protein eaten in the country. Tombo had flourished in theFreetown Peninsula since pre-colonial times but in recent decades this prosperity has been on the decline due to an influx of Asian trawlers overfishing on its shores with clandestine support from corrupt officials.
As a result, local fishermen ofall ages are frequently forced to abandon life in Tombo and migrate in search of work. The women of the village have also lost their traditional livelihood, processing the catch and selling at market. Sulaiman Kamara and other localfishermen are passionately advocating on behalf of Tombo, in a desperate attempt to prevent an environmental disaster with West African fisheries on the brink of collapse.

https://www.globalhealthfilm.org/events/the-new-boats-2022

 

 

Dutch Global Health Film Festival 2022

poster-dghff-2022

Dutch Global Health Film Festival 2022

Het DGHFF wordt georganiseerd door KCGH en de NVTG. Het festival komt tot stand met medewerking van de NVTG-werkgroep Uniting Streams, Global Health Film en vele vrijwilligers.  

De paneldiscussies kunt u terug zien op onze website https://www.globalhealthfilmfestival.nl/

Programma
Elke zaterdagavond in maart staat een ander global health thema centraal. Actuele onderwerpen die ingaan op wereldwijde gezondheidsproblemen, relevant in een global context, maar die ook zijn weerklank vinden in Nederland. Elke film wordt gevolgd door een paneldiscussie onder leiding van Mina Stanikic, arts, wetenschaper en filmkenner.

Meer dan een op de drie Turkse vrouwen heeft te maken gehad met huiselijk geweld en het aantal vrouwenmoorden stijgt. Maar sommige Turkse vrouwen vechten terug. Ipek Bozkurt, een moedige advocate, is vastbesloten om deze trend te doorbreken, door gewelddadige mannen achter de tralies te krijgen. Samen met een groep activisten strijdt Ipek voor gerechtigheid voor Arzu en Kubra, twee vrouwen die gruwelijke aanvallen overleefden. Dying To Divorce, gefilmd over een periode van vijf jaar, neemt kijkers mee naar het hart van de Turkse crisis van gender-gerelateerd geweld en de recente politieke gebeurtenissen. Door middel van intiem gedraaide persoonlijke verhalen geeft de film een aangrijpend beeld op de strijd om een onafhankelijke vrouw te zijn in het moderne Turkije.

Elk jaar overlijden 500.000 Europeanen vroegtijdig door luchtvervuiling. Een van de hoofdoorzaken is steenkool, dat nog steeds in veel landen wordt gebruikt. Overal zijn er burgers die vechten voor het recht om schone lucht in te ademen. Omdat tastbaar bewijs moeilijk te verkrijgen is, wordt hun roep om regulering makkelijk terzijde geschoven. In Green Wariors aan wetenschappers en journalisten op zoek naar bewijzen van luchtvervuiling in Frankrijk en Polen. De resultaten van hun onderzoek zijn schokkend en zijn een test voor de weerbarstigheid van de kolenindustrie en hun lobbyisten.  

In de kobaltmijngebieden van Katanga in Congo worden baby's geboren met gruwelijke afwijkingen. Wetenschappers en artsen vinden steeds meer bewijs van milieuvervuiling door industriële mijnbouw, wat volgens hen de oorzaak kan zijn. In The Cost Of Cobalt maken we kennis met de artsen die de getroffen kinderen behandelen en de wetenschappers die de vervuiling meten. Kobalt mag dan een deel zijn van de wereldwijde oplossing voor klimaatverandering, maar is het terecht dat de volgende generatie van Congo de prijs betaalt met hun gezondheid?

In African Apocalypse volgen we de Brits-Nigeriaanse student Femi Nylander. Met een exemplaar van Jseph Conrads’ roman Heart of Darkness gaat hij op zoek naar de betekenis en erfenis van koloniale horror in West-Afrika. Zijn tocht voert langs gemeenschappen die ook nu nog de trauma’s van veeleer ondervinden. Het zijn de jongeren die hem tonen hoe zij de weg uit koloniale structuren en culturen zien. Terug in Groot-Brittannië sluit Femi zich aan bij de Black Lives Matter-protesten.

Dear Future Children toont de gevolgen van politiek activisme op het persoonlijke leven van Rayen, Pepper en Hilda, drie jonge vrouwen in Hong Kong, Chili en Oeganda. Ditmaal komen ze zelf aan het woord, over hun werkelijkheid, hun strijd, en hun dromen. In de film geven ze antwoord op de vraag waarom ze blijven vechten ondanks de gevolgen voor hun leven.

Interesse om mee te helpen?

De komende week starten we met de PR over het filmfestival. We hopen dit jaar ook nieuwe kijkers te bereiken, die niet persé een achtergrond in global health hebben. Je kunt ons helpen door het delen van onze berichten en links.

Op LinkedIn vind je KCGH en de NVTG;

Op Facebook vind je KCGHNVTG en DGHFF;
Op Instagram vind je KCGH en DGHFF

 

 

Dutch Global Health Film Festival 2021

2040 is made by an Australian filmmaker about climate change and its direct effects on our health. It is a hopeful film, in which the director investigates what the world of his 4-year old daughter will look like in the year 2040.

2040-1 2

Hieronder kunt het programma van maart 2021 teruglezen:

De paneldiscussies kunt u terug zien op onze website https://www.globalhealthfilmfestival.nl/

On Our Doorstep

6 March 2021

On Our Doorstep delves deep into an area of the refugee crisis that rarely reached the press. With NGOs blocked by red tape and with the absence of any positive action by French or British authorities, the film is a behind-the-scenes look at the extraordinary grassroots movement that rose up to aid the refugees in Calais, and the community that sprang up there, before it was forcefully demolished. 

The panel discussion after the screening was led by Dr. Mina Stanikic

Tom Laurance, director
Dr Apostolos Veizis, Executive Director INTERSOS and 
Dr Jamilah Sherally, former Medical Coordinator Boat Refugee Foundation.

A Quiet Inquisition

13 March 2021

At a public hospital in Nicaragua, Dr Carla Cerrato, obstetrician-gynaecologist, struggles with her conscience as she contends with the harrowing implications of a new law that prevents the termination of any pregnancy, even when a woman’s life is at stake. 

The panel discussion after the screening was led by Dr. Mina Stanikic

Holen Kahn, co-director A Quiet Inquisition; 
Dee Redwine, Vice President and Regional Director Latin America Program, Planned Parenthood Global; 
Ana Munoz Padros
Dr Atina Krajewska, human rights lawyer; and Ana Muñoz Padros, journalist.

Unseen Enemy

20 March 2021

Unseen Enemy is an essential exploration of the reasons why we are experiencing a rash of diseases that were once only outbreaks, but have now become full-blown epidemics. This increased risk that we face, and the ways society and individuals can work together to reduce that risk, are demonstrated through the case studies of three epidemics: Ebola, influenza and Zika.

The panel discussion after the screening was led by Dr. Mina Stanikic

Director Janet Tobias
Martin Grobusch             
Alma Tostmann  

Thank You For The Rain

27 March 2021

Since 2012, Kisilu, a smallholder farmer in Kenya has used his camera to capture the life of his family, his village and the impacts of climate change. 

He has filmed floods, droughts and storms but also the more human costs - his kids are sent home from school when he can’t pay the fees; men are moving to towns in search for jobs; and family tensions rise. 

The panel discussion after the screening was led by Dr. Mina Stanikic

Producer Hugh Hartford
Drs. Marcel Beukeboom                
Dr. Paul Behrens

 

Dutch Global health Film Festival 2020

general-poster-dghff-2020-002

In de maand februari vindt de derde editie van het Dutch Global Health Film Festival plaats in Amsterdam, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. De initiatiefnemer van het festival, de Nederlandse Vereniging voor Tropengeneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG), ziet films als een doeltreffende manier om actuele kwesties die ons allemaal raken – zoals de  gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid, obesitas, gezond ouder worden, groeiende resistentie tegen antibiotica – aan de orde te stellen.
Na vertoning van elke film is er de gelegenheid om samen met (inter)nationale experts, of met de filmmakers te debatteren over het onderwerp in kwestie. Daarnaast biedt het programma ruimte om te netwerken. Elke stad geeft een eigen invulling aan het programma.

Het programma per stad, de trailers van de films en de kaartverkoop zijn te vinden via: www.globalhealthfilmfestival.nl
Programma
UTRECHT, 1 februari, 14.00 - 22.00, films: El Susto, Welcome to Sodom, La Maladie du Demon
AMSTERDAM, 8 februari, 14.00 - 21.00, films: 2040, El Susto, Neighbors
GRONINGEN, 8 februari, 14.00 - 22.00, films: 2040, El Susto, La Maladie du Demon
MAASTRICHT, 15 februari 10.50 - 18.00, films: 2040, El Susto, Meet the Millennials-The New Human
ROTTERDAM, 15 februari 11.00 - 17.30, films: 2040, Resistance Fighters, Meet the Millennials-The New Human

Alle films worden in het Engels vertoond of zijn Engels ondertiteld.

2040, te zien in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam, gemaakt door een Australische filmmaker over klimaatverandering en de directe effecten ervan op onze gezondheid. Het is een hoopvolle film, waarin de regisseur onderzoekt hoe de wereld van zijn 4-jarige dochter er uit zal zien in het jaar 2040.

EL SUSTO, te zien in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Utrecht, speelt zich af in Mexico en illustreert hoe de mens in de geglobaliseerde wereld wordt beïnvloed door de voedselindustrie, met verwoestende gevolgen voor de gezondheid.

MEET THE MILLENNIALS – THE NEW HUMAN, te zien in Maastricht en Groningen – gaat over veroudering en technologie in Oost-Azië. Hoe vervangen robots menselijk contact? De film moedigt aan na te denken over wat ‘gezond ouder worden’ precies inhoudt. Heeft het te maken met genen?
Of kunnen we met een beetje technologische hulp het eeuwige leven bereiken?

RESISTANCE FIGHTERS, te zien in Rotterdam, is een wetenschappelijke thriller over een groeiend (wereldwijd) probleem. De Verenigde Nations benoemd antibiotica resistentie als een van de ernstigste hedendaagse bedreigingen voor onze gezondheid. De film geeft een kijk in hoe we langzaam de greep op levensreddende antibiotica (dreigen) te verliezen.

LA MALADIE DU DEMON (THE DEMON DISEASE), te zien in Groningen en Utrecht, is een film over hoe in traditionele West Afrikaanse samenlevingen wordt omgegaan met mensen die kampen met geestelijke gezondheid en epilepsie. Voor velen van hen is er geen plek in de samenlevingen en leven
een zwervend bestaan, wonen in ‘buitengebieden’, of worden vastgeketend. Pastoor Tankpari Guitanga is een van de mensen die zich voor deze groepen inzet en ten strijde trekt.

NEIGHBORS, te zien in Amsterdam, is een prachtig portret over onze buren, mensen in de samenleving die kampen met een geestelijke stoornis die na jarenlang in een instituut te hebben gewoond nu in de ‘gewone’ maatschappij proberen hun nieuwe leven op te pakken.

WELCOME TO SODOM, te zien in Utrecht, geeft een schrijnend beeld van wat er gebeurt met onze ‘technodump’. Elk jaar worden 250.000 ton van uitgerangeerde computers, smartphones, airconditioners en ander elektronisch afval illegaal verscheept naar Ghana. De lokale bewoners noemen het hun Sodom.

 

AGENDA

 
 
E-learning Preventie van hemoglobinopathieën, sikkelcelziekte en thalassemie

Algemeen | Online

NOV
4-29
Pre-Travel Medicine and Consultation Course

Algemeen | 4 - 29 nov | 26 dagen | Online (asynchronous with some live sessions)

NOV
23
Congres Schaarste in de Zorg

Algemeen | 10:00 - 17:30 | Van der Valk, Breukelen

 
 
 
logo-nvtg

Contact

NVTG
Postbus 43
8130 AA Wijhe
ofni.[antispam].@nvtg.org

 

Lid worden

Wilt u meer informatie over het lidmaatschap van de NVTG neem dan contact op met ons secretariaat.

Dat kan via ofni.[antispam].@nvtg.org of telefonisch:
06 156 154 73.

ANBI status

NL81 TRIO 0338 7892 19