Agenda

De NVTG houdt u op de hoogte van alles wat er speelt op het vlak van global health. Hier treft u een actueel overzicht van aankomende congressen, cursussen, studiedagen en interessante bijeenkomsten.

OKF CALL FOR PROPOSALS: 23 september - 31 oktober 2019

23 september - 31 oktober 2019,

Lees verder op je OKF pagina of je onderzoek voor financiering in aanmerking en de aanvraagprocedure.

Check the OKF page for Eligibility and funding criteria, and apllication procedure. 

Global Health series

22 oktober - 5 november 2019, Utrecht

De Nieuwe Utrechtse School, in collaboration with University College Utrecht, Julius Global Health and Health Management Support Team, is organising a new series of public lectures in the fall of 2019 opening up the dialogue between students and professionals in (bio)medical science, humanities and geoscience.

22 October, 29 October and 5 November.

19.00 - 21.30 UCU Auditorium, Campusplein 1 Utrecht

For more information, see the flyer.

Symposium Measuring and managing maternal complications in Rwanda and Uganda

4 - 5 november 2019, Amsterdam en Nijmegen

Maandag 4 november symposium en promoties van Barbara Nolens (gynaecoloog CWZ) en Richard Kalisa in VU Amsterdam.

Dinsdag 5 november symposium en promotie Felix Sayinzoga in Radbouduniversiteit Nijmegen.

Voor meer informatie bekijk de flyer.

 

 

Dokteren in Tanzania: Vulnerability and resilience

5 - 15 november 2019, Moshi, Tanzania

Dokteren in Tanzania

Internationaal congres & interculturele benadering
Vulnerability and resilience
5 - 15 november 2019 Moshi, Tanzania

Kijk hier voor meer informatie en het volledige programma.

Veilig bevallen: SAVE'r training

5 november 2019, Bilthoven, METS Center

Deelnemers leren onder begeleiding van ervaren gynaecologen om acute obstetrische noodsituaties op een geprotocolleerde en gecontroleerde manier rustig te benaderen. Naast het oefenen van de praktische vaardigheden, komen ook niet-technische vaardigheden aan bod zoals leiderschap, samenwerking en communicatie.

Deze training levert 8 accreditatiepunten bij KNOV. De investering is € 675,- p.p. (vrijgesteld van BTW, incl. lunch en certificaat).

We hebben dit najaar nog twee trainingen gepland staan, namelijk dinsdag 5 november en dinsdag 10 december 2019.

Geïnteresseerd?
Meld je aan via de website.

Meer informatie?

 • Lees meer over de training SAVE’r in het METS Center in onze digitale flyer.
 • Of neem contact op met Heleen Kromwijk, email: h.kromwijk@metscenter.nl, telefoon: 030-755 10 00

NVTG Congres Climate Change and Health

6 november 2019, Amsterdam

Op 6 november aanstaande organiseert de NVTG in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis haar jaarlijkse congres voor leden en andere geinteresseerden in global health en tropengeneeskunde. Locatie is wederom De Rode Hoed in Amsterdam.

'Climate emergency. Understanding the impact of climate change on global health'

staat in het teken van klimaatverandering en de gevolgen ervan voor onze gezondheid en welzijn, zoals tekorten aan schone lucht, veilig onderkomen, en onvoldoende voedsel. Extreme hitte draagt bij aan mortaliteit als gevolg van cardiovasculaire en respiratoire ziekten. Wereldwijd is het aantal aan weer gerelateerde rampen meer dan verdrievoudigd sinds de 1960s. De gezondheidseffecten van een klimaatverandering zijn merkbaar zoals het feit dat door vectoren overgebrachte ziekten zoals malaria, dengue, schistosomiasis en lymeziekte zich in toenemende mate zullen uitbreiden naar andere delen van de wereld dan nu. 

Het programma is veelzijdig met in de ochtend lezingen van vooraanstaande wetenschappers en professionals zie aandacht zullen besteden aan de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid, feiten zullen presenteren en met ons in discussie gaan over mogelijke oplossingen om de negatieve gevolgen tegen te gaan. In het plenaire ochtend deel spreken: 

 • Prof Sir Andy Haines (London School of Tropical Medicine and Hygiene)
 • Dr Maarten van Aalst (Red Cross Red Crescent Climate Centre)
 • Dr Marzella Wüstefeld (World Health Organization)
 • Dr Pim Martens (Maastricht University)

De middag sessies bieden een gevarieerd programma met abstract presentaties (Uniting Streams);  een sessie over SRHR en klimaatverandering (Share-Net Nederland); twee sessies zullen worden georganiseerd door het Nederlandse Rode kruis (een van de mede-organisatoren); een sessie over de Nederlandse onderzoeksagenda ‘Klimaat en Gezondheid’ (Dr Maud Huynen, Maastricht University); een sessie over de rol van technologie bij klimaat-gerelateerde rampen (Dr Md. Nadiruzzaman, International Centre for Climate Change and Development, Bangladesh); en een sessie over manieren om afval in de klinische setting te verminderen (Troie). 

Wees er op tijd bij, het aantal aanmeldingen is beperkt! 

Tropen Carrière Dag

30 november 2019, Amsterdam

TROIE en SANO organiseren samen de Tropen Carrière dag.

SANO (stichting artsen naar ontwikkelingslanden) bestaat dit jaar 50 jaar. Op 14 mei 1969 werd de stichting opgericht door KNMG en NVTG, met als doel om Nederlandse artsen, die werken in lagelonenlanden, te ondersteunen. In die 50 jaar zijn honderden artsen door SANO ondersteund.

Op 30 november 2019 wordt het 50-jarig jubileum gevierd tijdens de Tropen carrière dag in Amsterdam met een symposium en borrel aan het einde van de middag.

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft toegezegd deze dag aanwezig te zullen zijn. Het volledige programma met precieze tijd en locatie volgt zo spoedig mogelijk.

Veilig bevallen: SAVE'r training

10 december 2019, Bilthoven, METS Center

Deelnemers leren onder begeleiding van ervaren gynaecologen om acute obstetrische noodsituaties op een geprotocolleerde en gecontroleerde manier rustig te benaderen. Naast het oefenen van de praktische vaardigheden, komen ook niet-technische vaardigheden aan bod zoals leiderschap, samenwerking en communicatie.

Deze training levert 8 accreditatiepunten bij KNOV. De investering is € 675,- p.p. (vrijgesteld van BTW, incl. lunch en certificaat).

We hebben dit najaar nog twee trainingen gepland staan, namelijk dinsdag 5 november en dinsdag 10 december 2019.

Geïnteresseerd?
Meld je aan via de website.

Meer informatie?

 • Lees meer over de training SAVE’r in het METS Center in onze digitale flyer.
 • Of neem contact op met Heleen Kromwijk, email: h.kromwijk@metscenter.nl, telefoon: 030-755 10 00

MMV-congres 2019: Opleiden over grenzen

11 december 2019, congrescentrum NBC, Nieuwegein

De Federatie Medisch Specialisten organiseert op woensdag 11 december a.s. het jaarlijkse MMV-congres ‘Opleiden over grenzen’.

Inspiratie en ondersteuning
Het MMV-congres ‘Opleiden over grenzen’ is primair bedoeld voor opleiders, maar een groot deel van het programma is zeker ook interessant voor aios, leden van de opleidingsgroep, managers en decanen van leerhuizen, onderwijskundigen en anderen. Doel van het congres is om alle betrokkenen bij de geneeskundige vervolgopleidingen te ondersteunen met inspirerende verhalen van deskundigen en praktijkgerichte workshops en symposia. Het congres vindt wederom plaats in congrescentrum NBC te Nieuwegein.

Bekijk hier het volledige congresprogramma.
Voor meer informatie en direct aanmelden kunt u terecht op de website van de Federatie Medisch Specialisten.

De Tropen in Twente - Refereer & Inspireer!

19 december 2019, ZGT Academie Almelo

Op 19 december organiseren wij een refereer- en netwerkavond in Ziekenhuisgroep Twente voor en door (oud)-tropenartsen i.o. en belangstellenden. Tijdens deze avond zullen sprekers vanuit verschillende disciplines een ‘flitspresentatie’ geven over hun ervaringen in ontwikkelingslanden en het belang daarvan voor de zorg in Nederland, gevolgd door vragen en discussie.

Aanmelden via r.roemers@zgt.nl of k.gelpke@zgt.nl. Meer informatie volgt.

Wat: Refereer en inspireer!

Waar: ZGT Academie, Almelo

Datum: 19 december v.a. 18.30u

Inclusief broodjes

XIII Havana Course Tropical and Travel Medicine 2020 (HCTTM 13)

2 - 4 maart 2020, Havana, Cuba

13th Course on Tropical and Travel Medicine in Cuba

The Instituto de Medicina Tropical 'Pedro Kouri' (IPK), Havana, in collaboration with Medical Services for the Tropics (MST), Maastricht, The Netherlands organises the 13e course on Tropical and Travel Medicine. Participants include: 

 • Physicians (especially those working in general practice, occupational medicine, aviation, tropical medicine and and public health).
 • Pharmacists.
 • Microbiologists. 
 • Nurses. 
 • Other health scientists.

Lectures by leading specialists (Cuban and others) and visit to hospitals, research laboratories, and community health centers. Laboratory training available on request in bacteriology and parasitology and an extra module in public health.

Official language: English. 

Medical education credits from Royal Dutch Society of Physicians (KNMG) & applied for Cuban authorities.

Click here for more information on the programme and how to register.