NVTG Nieuws

Gezondheidszorg gaat ons allemaal aan en houdt ons daarom allemaal bezig. Global health staat op de kaart bij de overheid, bij onderwijs en wetenschap en natuurlijk bij onze eigen vereniging. Scrol naar beneden voor een overzicht van de laatste nieuwsberichten.

Publicatie Tropical Doctor

11 oktober 2019

Het meeste medisch wetenschappelijke onderzoek wordt in hoge inkomenslanden gedaan, maar de resultaten hiervan zijn niet altijd toepasbaar op landen met een laag inkomen. Deze landen hebben onvoldoende capaciteit zelf lokaal onderzoek te doen. Sommige Nederlandse tropenartsen combineren hun klinische taken met wetenschappelijk onderzoek. AIGT-er en gynaecoloog Rob Mooij en collega’s hebben wetenschappelijk onderzoek door tropenartsen op een rijtje gezet en uitgezocht wat de waarde hiervan is. De afgelopen 30 jaar zijn 18 AIGT-ers gepromoveerd op onderzoek dat ze deden naast hun klinisch werk. Deze onderzoeken gingen vaak over moederzorg en verloskunde en meestal werd het onderzoek gedaan in plattelandsziekenhuizen. Dit is juist de setting waar behalve een tekort aan middelen en personeel, ook het grootste tekort is aan wetenschappelijk onderzoek. Bij deze onderzoeken waren 70 lokale auteurs betrokken. In het artikel wordt besproken hoe deze studies de inzichten lokaal hebben veranderd, maar ook wat wij kunnen leren van gezondheidszorg met beperkte middelen. 

Lees hier het hele artikel.

Richtlijn Vluchtelingenkinderen

24 september 2019

Health needs of refugee childeren identified on arrival in reception countries:           a systematic review and meta-analysis

BMj Paediatrics Open 11 september 2019 - Albertine Baauw

Lees hier de review.

OKF - CALL FOR PROPOSALS

23 september 2019

Call for proposals 2019

De call for proposals 2019 staat open voor aanvragen vanaf 23 september tot 31 oktober 2019. Lees verder op je OKF pagina of je onderzoek voor financiering in aanmerking en de aanvraagprocedure. 

Call for proposals 2019

From 23 September to 31 October researchers can apply for funding from the Otto Kranendonk Fund, 2019 Round. Check the OKF page for Eligibility and funding criteria, and apllication procedure. 

Artikel in The Lancet: Oproep van academici aan de Nederlandse regering

12 september 2019

Lees hier het artikel in The Lancet van 31 augustus 2019.

6 november 2019, NVTG congres: Climate Emergency. Understanding the impact of climate change on global health.

8 mei 2019

Op 6 november aanstaande organiseert de NVTG in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis haar jaarlijkse congres voor leden en andere geinteresseerden in global health en tropengeneeskunde. Locatie is wederom De Rode Hoed in Amsterdam. 

Het thema is ingegeven door de actuele discussie rondom klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor onze gezondheid, in Nederland maar ook over de grenzen, zie The Lancet Countdown: tracking progress on health and climate change. 

Het organisatiecomitee is verheugd met de toezegging van Prof Sir Andy Haines - Professor of Environmental Change and Public Health, voormalig Dean van de LSTMH - om te spreken over de noodzakelijkheid om klimaatverandering te 'reframen' als een gezondheidsissue. Zie zijn pleidooi hiervoor in BMJ

Ook Dr Maarten van Aalst, klimaatwetenschapper en directeur van het internationale Red Cross Red Crescent Climate Centre in Den Haag heeft toegezegd om te spreken gedurende het ochtendprogramma. 

De middagsessies zullen als vanouds worden ingevuld met abstract presentations georganiseerd door Uniting Streams, en bijdragen van medeorganisatoren het Rode Kruis, Troie en anderen. 

Bezoek voor meer informatie over het programma en registratie onze symposiumpagina.

Documentaire 'Ieder kind verdient een naam'

7 juni 2019

In november 2018 reisden crossmediaal journalist Denise Eigenbrood en physician assistant Milou van Ingen, werkzaam in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, naar het Tanzaniaanse Sengerema voor de opnamen van de documentaire ‘Ieder kind verdient een naam’. In deze expliciete en integere film, opgenomen op een intensive care voor baby’s, worden de gedreven Milou en haar lokale collega’s in Sengerema gevolgd. In woord en beeld krijgt de kijker zicht op hoe het dagelijks leven op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) in een ontwikkelingsland eraan toe gaat. Daarnaast wordt zichtbaar welke uitdagingen er zijn op weg naar een zelfredzame en duurzame afdeling en welke impact babysterfte heeft op medici, die zich met hart en ziel inzetten voor de allerkleinste- en kwetsbare patiënten.

In het Tanzaniaanse Sengerema worden jaarlijks zo’n 10.000 baby’s geboren. De babysterfte in dit Afrikaanse land is maar liefst tienmaal hoger dan in Nederland. Om de zorg voor baby’s te verbeteren en daarmee het sterftecijfer te laten dalen is vanuit Stichting Vrienden Sengerema Hospital in 2015 ‘Project NICU’ opgezet. Via dit project is het ziekenhuis van Sengerema ondersteund bij het opzetten van een couveuseafdeling voor ernstig zieke en te vroeg geboren baby’s. Inmiddels biedt de afdeling zorg aan meer dan 1300 baby’s per jaar en is het sterftecijfer met 40% gedaald. 

Ieder kind verdient een naam

De titel ‘Ieder kind verdient een naam’ is gebaseerd op het feit dat ouders in Tanzania vanwege het hoge risico op overlijden rondom de geboorte, baby’s vaak niet direct na de geboorte de vooraf bedachte naam durven te geven. Project NICU heeft als doel dat de babysterfte zodanig daalt, dat ouders vertrouwen krijgen in een toekomst voor hun baby en ze direct na de geboorte een naam durven te geven. De erkenning die elk kind verdient.

De documentaire is geproduceerd door crossmediaal journalist Denise Eigenbrood in samenwerking met Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Met slechts een handycam, twee microfoons en een statief, verbleef de gepassioneerde journalist twee weken lange bijna 24/7 op de intensive care voor baby’s in Sengerema. “Het waren twee intensieve en indrukwekkende weken, waarbij thema's als verlies, liefde, machteloosheid, hoop, verdriet en troost zich constant afwisselden en vaak naast elkaar stonden. Voor mij is het zowel als filmmaker als persoonlijk een hele bijzondere, mooie en ontroerende ervaring geweest, om zo dicht bij mensen en hun ervaringen en emoties te mogen komen”, aldus Denise.

De prèmiere van de documentaire ‘Ieder kind verdient een naam’ vond plaats op 17 februari 2019 in bioscoop LUX Nijmegen.

De online release van de documentaire is op 1 juni 2019 via www.iederkindverdienteennaam.nl.

'Tropenarts' betaalt de studie zelf. Artikel in Reformatorisch Dagblad

17 mei 2019

"Tropenarts worden: voor sommigen een kinderdroom, voor anderen een spontane keuze tijdens de studie geneeskunde. Wie intekent voor de ruim twee jaar durende opleiding krijgt flink wat voor de kiezen. Mentaal én financieel."

... zo begint het artikel in het RD over Carolien  Janse- Brobbel (29) die net terug is uit Sierra Leone, waar ze haar stage van zes maanden afsloot, en daarmee haar opleiding tot arts inter-nationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde (AIGT).

Lees hier over haar ervaringen, en ook de reflectie van de nieuwe voorzitter van de NVTG, Joop Raams, over 112 jarige traditie van tropenartsen, het belang van de opleding voor de artsen die in landen zoals Sierra Leone komen te werken, maar ook voor Nederland. Dankzij de globalisering is, zoals Joop Raams aangeeft, "de wereld een dorp geworden" en zien we dat dankzij de klimaatverandering ook tropische ziekten in het westen voorkomen. 

SANO bestaat 50 jaar!

15 mei 2019

SANO (stichting artsen naar ontwikkelingslanden) bestaat 50 jaar. Op 14 mei 1969 werd de stichting opgericht door KNMG en NVTG. Het doel was-en is- om Nederlandse artsen te ondersteunen, die werken in lage lonen landen.

In die 50 jaar zijn honderden artsen door SANO ondersteund.
Giften en legaten komen vooral uit de eigen beroepsgroep, dus voor, door en van artsen. Nog steeds is deze steun noodzakelijk.
Nog steeds is er een groot verschil in toegankelijkheid tot medische zorg en is de patiënt-arts ratio minstens 100x gunstiger in ons deel van de wereld vergeleken met landen in sub Sahara Afrika.
SANO probeert op haar bescheiden manier een steentje bij te dragen aan een rechtvaardiger wereld, met betere toegang tot medische zorg.

In het najaar van het jubileumjaar gaan ze het 50-jarig jubileum vieren met een symposium. Nadere berichtgeving volgt.

Chirurg en opleider Peter Reemst benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

8 mei 2019

De NVTG feliciteert Peter Reemst met zijn benoeming! 

Op woensdag 17 april heeft Maarten Houben, de burgemeester van Nuenen, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan NVTG lid Peter Reemst. De uitreiking vond plaats tijdens een refereeravond “The needs of Global Surgery” op 17 april 2019 in het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven. Peter legde zijn werk neer als chirurg in het Maxima  Medisch Centrum en is sinds kort werkzaam als chirurg voor het Rode Kruis in Nigeria.

Peter Reemst is 61 jaar en heeft geneeskunde en filosofie gestudeerd in Groningen en Parijs. Hij werkte van 1986-1989 in Mutomo Mission Hospital in Kenya. Hij volgde zijn opleiding lot algemeen chirurg in Deventer en Nijmegen. Naast zijn werk als medisch specialist/chirurg en diverse bestuursfuncties is hij verbonden aan de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT), en was hij als opleider AIGT binnen het MMC verantwoordelijk voor het onderdeel chirurgie. Naast zijn werk voor de opleiding, is Peter secretaris van de NVTG werkgroep Netherlands Society for International Surgery. 

De NVTG wenst Peter veel geluk met zijn nieuwe werkzaamheden in een voor hem vertrouwde omgeving. Lees verder over de benoeming en Peter's overstap van Nuenen naar een oorlogsgebied in Afrika

BNR radio met Martin Grobusch

7 mei 2019

De uitzending "Muggen en infectieziekten" van BNR Beter 6 mei 2019 19.00 uur met Martin Grobisch kan je hier beluisteren.

Report Symposium Maternal Health

3 april 2019

Naar aanleiding van het Share-net Netherlands Symposium van 4 december 2018, is het Report Symposium Maternal Health verschenen.

Joining forces te ensure accessible and high quality maternal health care for asylum seekers, undocumented migrants and residence permit holders.

Een beschaafd land zendt dokters uit

1 februari 2019

Een artikel in Medisch Contact van Jules Schagen van Leeuwen en Wim Heres.

In memoriam Ankie Borgstein van Wijk

1 februari 2019

Eind vorig jaar is in Malawi de Nederlandse kinder- en tropenarts Ankie Borgstein van Wijk overleden op 93 jarige leeftijd. Haar leven heeft ze in dienst gesteld van de tropische kindergeneeskunde en de mensen van Malawi.

Een van haar zoons heeft een prachtig "in memoriam" geschreven dat recent in de BMJ is verschenen.

Herinneringen aan Corlien Varkevisser 1937 - 2017 in een e.book samengebracht

16 januari 2019

Herinneringen aan Corlien Varkevisser 1937 - 2017

Op zaterdag 8 december 2018 hebben zo’n veertig mensen aan een ‘herinneringslunch’ voor Corlien deelgenomen, precies een jaar na haar overlijden. De lunch vond plaats in Corliens geliefde theehuis in de Leidse Hout. Het plan voor deze herdenking kwam voort uit het gevoel dat het bij haar overlijden en begrafenis allemaal te vlug was gegaan. Veel mensen hadden er behoefte aan om nog eens bij elkaar te komen en verhalen over haar leven met elkaar te delen.

Bij die gelegenheid werd ook een boek met herinneringen aan Corlien gepresenteerd. Het boek Niet opgeven omvat 92 pagina’s met verhalen, foto’s, emailberichten, toespraken, een In Memoriam, een overzicht van haar publicaties en een terugblik van Corlien zelf op haar carrière als toegepast medisch antropoloog.

Op deze pagina vindt u een fotogalerij en een video van deze onvergetelijke middag plus een digitale versie van het boek. De gasten van de lunch kunnen de bijeenkomst zo herbeleven en zij die er niet bij konden zijn, kunnen alles alsnog meebeleven.

Voor degenen die problemen hebben met het openen van de derde link (E-book) is hier de pdf van het boek te downloaden. 

Marcel Brouillet, Marian Paape, Sjaak van der Geest

Spanning op migrantenschip loopt op - Nederlandse arts roept op tot actie

4 januari 2019

Inmiddels heeft de burgemeester van Napels het reddingschip Sea Watch 3 met aan bod 32 migranten uitgenodigd om aan te meren in de Italiaanse havenstad. Het is nog niet duidelijk of dit snel gaat gebeuren. Het schip pikte de migranten rond Kerst op voor de Libische kust, en probeerde sindsdien tevergeefs aan te meren in een Europese haven.

In het NRC van 3 januari roept de Nederlandse arts Ayla Emmink - aan boord van de Sea Watch 3 - op tot actie. "Veel van deze mensen zijn getraumatiseerd door hun verblijf in Libië en de barre tocht daarheen. Een deel bestaat uit minderjarigen, tieners die toch al wat labieler zijn. In combinatie met het trauma, de beperkte ruimte en het uitblijven van een oplossing leidt dit tot spanningen. Nu nog vooral onderling, maar ik ben bang dat ze het vertrouwen in ons ook verliezen als we niet snel ergens mogen aanmeren”, zegt Emmink.

De aandacht die Emmink vraagt voor de problematiek van 'people on the move' - met name de medische situatie van de migranten - ligt in het verlengde van het gezamenlijke standpunt dat is opgesteld gedurende het 2016 NVTG symposium 'Health of people on the move: Access to health for refugees en route and in the Netherlands'.

Het statement geeft het standpunt aan van de NVTG, de samenwerkende partijen, en de congresdeelnemers met betrekking tot medische zorg voor migranten. De partijen onderstrepen het universele recht op gezondheid en waardigheid en bepleiten continuïteit van zorg voor vluchtelingen vanaf het land van vertrek, onderweg tot en met vestiging in het land van bestemming. 

Global Health Film Festival in het nieuws

12 december 2018

Global Health in the news

Honderden belangstellenden zagen afgelopen zondag de spraakmakende documentaires over Jaha's strijd tegen vrouwenbesnijdenis in the Gambia, het werk van de 'rebelse' Zweedse chirurg Erik Erichson in Ethiopie, en de balengenloze inzet van gezondheidswerkers in een kliniek voor ongedocumenteerden in de Verenigde Staten. Sander Voormolen, journalist van de NRC was erbij in Utrecht, lees zijn recensie en het interview met Erik Erichson in de NRC van 12 december 2018

About the films: 

Jaha’s Promise is a documentary about the life and activism of Jaha Dukureh. Jaha returned to Gambia to advocate for ending female genital mutilation (FGM), a harmful tradition that she herself and 200 million young girls and women have undergone globally. In Maastricht we discussed about the impact of FGM on women, and what can be done to prevent this practice with Amref’s anti-FGM campaigner in the Netherlands, writer and journalist Babah Tarawally.  

The Rebel Surgeon placed the lens on the reality in many low- and middle-income countries (LMICs), the severe shortage of qualified health workers. Tired of the bureaucracy, the long waiting lists and the red tape in his own country Erik Erichson, a Swedish orthopaedic surgeon, flies to Ethiopia to make himself useful in a region where he believes he can make a difference. Gandini’s film takes a closer look at this unusual doctor who is forced to operate using what is at hand, like a cheap power drill from the local supermarket, hose clamps, bicycle spokes and fishing line instead of suture thread. “We can learn a lot from this culture”, says Erik Erichsen indicating that “the spiritual misery in Sweden is bigger than the material misery in Ethiopia”. In Utrecht the audience debated with Erik Erichson, and enjoyed the outcome of his new career as a jazz musican. 

Clínica de Migrantestakes was filmed in a Latino community in South Philadelphia, Pennsylvania. We follow the work of volunteers in Puentes de Salud, a volunteer-run network of clinics providing preventive care to people who would otherwise fall through the cracks. The film is a compassionate portrait, giving a face to the millions of underserved and undocumented immigrants who exist in the margin of society. But also to the heroic doctors and nurses who work for free to ensure them access to proper health care. 

Jules Schagen van Leeuwen onderscheiden

30 november 2018

Op 29 november 2018 is Jules Schagen van Leeuwen bij zijn afscheid van het St. Antonius ziekenhuis in Neuwegein, geridderd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hierbij werden door de burgemeester van Houten ook zijn werkzaamheden voor LMIC, en als opleider sinds 1991 van minstens 25 tropenartsen (AIGT), en zijn bestuurswerkzaamheden voor SANO benoemd.

Lees verder in de plaatselijke krant: Jules Schagen van Leeuwen Officier in de Orde van Oranje - Nassau 

25 jaar International Health Alerts

29 september 2018

Vier met ons het 25-jarige jubileum van International Health Alerts bij de NVTG. In 1985 zag de eerste editie van IHA, toen nog Referatenblad geheten, het licht. Vanaf 1993 is het initiatief ondergebracht bij de NVTG en als bijlage bij MTb gepubliceerd. 

IHA biedt een selectie van relevante publicaties op het gebied van global health in onder meer de Lancet, Tropical Medicine & International Health (TM&IH), Health Policy and Planning (HPP). De samenvattingen zijn te vinden in onder meer de volgende rubrieken: Child Health; Communicable Diseases; Emergency Medicine; Health Financing and Health Policy; HIV/AIDS; Malaria; Sexual and Reproductive Health; Nutrition and Food; Research Ethics; Non Communicable Diseases. 

IHA verschijnt 4 keer per jaar. Klik hier voor PDFs van de edities 2017 en 2018.

NVTG schrijft mee aan Global Health beleid in Nederland

27 juni 2018

NVTG lid Ger Steenbergen, Senior Beleidsadviseur Global Health voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ministerie van Buitenlandse Zaken sprak met 42 partijen over de stand van zaken en de toekomst van global health in Nederland.

Deze gesprekken lagen aan de basis van een adviesnota voor het Ministerie van VWS. In onze reactie lichten we de rol van de AIGT in global health uitvoerig toe. De nota is gepresenteerd aan het Ministerie en besproken met een brede vertegenwoordiging vanuit het maatschappelijk middenveld, inclusief de NVTG op 27 juni 2018. 

Wordt vervolgd. 

Beleidsnotitie global health voor VWS

15 augustus 2018

Ger Steenbergen sprak met 42 partijen, en schreef een beleidsnotitie over Global Health waarin - wat ons betreft vanzelfsprekend - de AIGT een rol speelt in dit veld. Zie zijn notitie en de reactie van de NVTG daarop, gepresenteerd op een bijeenkomst bij VWS hierover op 27 juni 2018.

David Koetsier in Brandpunt

17 april 2018

Steeds meer huisartsen verlaten de spreekkamer en gaan de wijk in om gezondheidsproblemen daar aan te pakken. Zo gaan ze bijvoorbeeld de barricade op voor een rookvrije samenleving. Huisarts en tropenarts David Koetsier staat op de bres voor een rookvrije generatie. In de uitzending van Brandpunt op 17 april 2018 kun je een reportage bekijken over zijn werk.